Keď zamestnanci hlasujú o vyšších platoch

Keď zamestnanci hlasujú o vyšších platoch

eTrend publikoval článok o tom, ako prebieha hlasovanie o platoch v americkej Squaremouth, ktorá na základe recenzií zákazníkov a cestovateľov vyhľadáva a porovnáva cestovné online poistenie. Ich mzdová politika funguje takto: Myslíte si, že si zaslúžite vyšší plat? Tak o tom presvedčte všetkých, nie len šéfa! Keď demokraticky, tak demokraticky. 

Ako hlasovanie v Squaremouth funguje?

Dotyčný sa postaví pred všetkých zamestnancov a vysvetlí, prečo si myslí, že by mal dostať vyšší plat. Potom nasleduje hlasovanie, ktoré nie je nikdy anonymné. Každý musí napísať na papier svoje stanovisko, pričom musí uviesť aj dôvody, prečo ho zaujal. Tak dostane dotyčný nielen konečné rozhodnutie, ale aj feedback o tom, čo si kolegovia o jeho práci myslia. Čas na rozmyslenie majú väčšinou do konca dňa.

Každý hlas je rovnocenný nezávisle od pozície. Podobný systém využívajú aj pri najímaní nových ľudí. Nikto sa bez súhlasu väčšiny do firmy nedostane. Spoločnosť využíva hlasovanie od roku 2003. Plat každého zamestnanca je interne známy, rovnako ako ekonomická situácia firmy.

Zamestnanci chcú byť zapojení, tvrdí jeden z našich Partners– Martin Marek

„Osobne poznám dva prípady, konzultačná spoločnosť a oddelenie ľudských zdrojov v rámci siete reštaurácií. Transparentnosť a skupinové rozhodovanie o príspevku jednotlivca k celkovému výsledku uplatňujú pri rozdeľovaní ročných bonusov. Až v momente, že nedôjde k dohode medzi členmi tímu, zasahuje manažér, “ hovorí Martin Marek zo spoločnosti Balanced HR. „Direktívne riadenie zhora funguje vždy menej účinne, ako keď sú ľudia zapojení do tvorby firemnej stratégie, poznajú finančný stav a zdravie firmy. Konkrétne u nás je stav 50/50. Ľudí podporujeme v tom, aby sa zaujímali a ovplyvňovali dianie vo firme, či už ide o prístup k výsledkom, alebo aktivity v zlepšovaní procesov fungovania firmy, “ vysvetľuje.

„Budúci rok budeme spoločne s ľuďmi spoludefinovať ďalšie nastavenie fungovania firmy. Bonusy sú u nás nastavené transparentne pre jednotlivé kategórie pracovníkov. Transparentnosť je tak možná najmä v menších, homogénnych tímoch, zložených z ľudí schopných vyrovnať sa s úspechmi, ale i prechodne horšími výsledkami,“ myslí si.

Celé vydanie článku nájdete na etrend.sk

Autor: Veronika Rajničová

Prepis: balanced HR

Zdroj: etrend.sk,pexels.com

Pošlite to ďalej

Ďaľšie články

10 rokov = 10% zľava

Milí klienti, priatelia, fanúšikovia, s potešením oznamujeme, že naša spoločnosť slávi svoje 10. narodeniny! 10 rokov plných neustálych výziev, úspechov a nezabudnuteľných zážitkov. Radi by

Nezáväzne nás kontaktujte pre viac informácií.

    Meno (povinné)

    Spoločnosť (povinné)

    Váš email (povinné)

    Váš telefón

    Vaša správa