Balanced Chatbot, zoznámte sa…

Balanced Chatbot, zoznámte sa…

Už nejaký čas sa v našom portfóliu služieb stretávate s novou službou, tentokrát digitálnou. Je to chatbot, virtuálny asistent. Pokrok digitalizácie a automatizácie je značný už aj v HR a nie je tomu inak ani u nás. Naše kruhy, pôsobnosť a znalosti sa neustále rozširujú, a preto v našom portfóliu nájdete už aj ponuku implementácie chatbotov, ktorá môže výrazne zlepšiť komunikáciu a zefektívniť prácu na rôznych oddeleniach. Aby sme Vám poodhalili náš nový segment a chatbotov, prinášame seriál na pokračovanie s ambasádorom projektu – Antonom Špačkom.

Čo je to chatbot?

Dobre navrhnutý počítačový program na vedenie konverzácie s ľuďmi pomocou sluchových alebo textových metód vytvorený tak, aby dokázal presvedčivo simulovať správanie človeka. Treba však povedať, že nami ponúkané riešenie v sebe zahŕňa prepojenie viacero navzájom doplňujúcich sa modulov. Pridaná hodnota je hlavne v možnosti prepojenia chatbota so sociálnymi sieťami a chatovacími aplikáciami.  Užívateľsky jednoduché a príjemné je aj prostredie na správu komunikačného stromu a kvalitný riadiaci modul, kde vidíte efektivitu celej komunikácie chatbota a pridružených aplikácií.

V akých oblastiach je vhodné použiť chatbotov?

Keďže sme konzultačná HR firma, my sme začali s aplikáciami na vyhľadanie a výber uchádzačov. Teda rozhodne je to vhodné pre segment HR. Zvládnuté už máme aj inštalácie pri adaptácií do pracovného prostredia, prieskumy spokojnosti zamestnancov, komunikačnú platformu s oddelením ľudských zdrojov – napríklad dopytovanie sa na počet dní nevyčerpanej dovolenky, nahlasovanie neprítomnosti na pracovisku, oznamy personálneho oddelenia a iné. Ďalšie použitie sa týka zákazníckej podpory, získania zaangažovanosti mladých pracovníkov do riešenia úloh vo firmách, ďalej úspešne pôsobí v aj oblasti predpredajných procesov. Škála je skutočne široká.

Prečo sa Balanced HR rozhodlo pre riešenie na báze chatbotov?

Dôvodom je meniace sa správanie kandidátov. Viac ako 71% užívateľov internetu už preferuje komunikáciu formou chatovania. Drvivá väčšina z nich očakáva okamžité odpovede na svoje otázky, bez rozdielu na dennú hodinu alebo deň v roku. Vo svete je očividný silný nástup chatovacích platforiem ako Messenger, Viber, WhatsApp…, ktoré už dnes dokážeme s chatbotom prepojiť. Čísla ukazujú, že uchádzači o prácu komunikujú s chatbotom prevažne v podvečerných a nočných hodinách. Pre firmy je personálne náročné zastrešiť obsluhu klientov/kandidátov v neskorých hodinách, nehovoriac o ekonomickej stránke.

Aké dosahujete výsledky v náborových procesoch?

Čísla záležia od profilu, regiónu a aj mena firmy na trhu práce. Pri našom prvom projekte sme pri administratívnych pozíciách dosiahli viac ako 7800 zobrazení každý mesiac. Z toho nám prišlo zhruba 1700 záujemcov, ktorých chatbot otestoval a zostalo nám 240 vhodných kandidátov. Samozrejme pri inžinierskych pozíciách je odozva trhu menšia, ale konverzia na počet obsadených pozícií zostáva stále pozitívna. Dôležitú úlohu tu však zohráva aj kreativita kampane v internetovom priestore.

Prečo sa oplatí firmám využívať riešenia na báze chatbotov?

Dobre navrhnutý chatbot dokáže paralelne podporiť niekoľko oblastí vo firmách. V prvom rade, chatbot je k dispozícií neustále, spoľahlivo komunikuje so zákazníkmi, zamestnancami alebo uchádzačmi o prácu. Odbúraním opakovaných činností pracovníkov automaticky zvyšuje kapacitu daného oddelenia. Dobre navrhnuté riešenie automaticky zbiera a selektuje informácie, ktoré sú okamžite k dispozícií a firmy podľa nich môžu ďalej konať smerom k dopytujúcim sa osobám. Firmy tak zároveň získavajú punc kvality a profesionality na trhu.

Koľko trvá implementácia takého riešenia?

Zhruba 3-5 týždňov. Záleží od komplikovanosti celého systému.

Je nutné chatbota kúpiť?

Pre firmu, ktorá chce dlhodobo zlepšovať svoj imidž na trhu, je dobré si dané riešenie zakúpiť a kontinuálne s ním pracovať. Pre firmy, ktoré potrebujú iba vyriešiť nárazovú kampaň, je možné si chatbota prenajať od našej spoločnosti. O chatbotoch môžeme hovoriť či písať naozaj dlho a veľa. Avšak najlepšie Vám ho predstavíme v praxi. Ak máte ďalšie otázky, smelo nám ich pošlite na anton.spacek@balanced-hr.com a my ich radi zodpovieme v ďalšom diele nášho seriálu. V prípade, že máte záujem o „live“ prezentáciu, neváhajte kontaktovať nášho ambasádora telefonicky alebo e-mailom a dohodnúť si osobné stretnutie priamo u Vás.      

Pošlite to ďalej

Ďaľšie články

10 rokov = 10% zľava

Milí klienti, priatelia, fanúšikovia, s potešením oznamujeme, že naša spoločnosť slávi svoje 10. narodeniny! 10 rokov plných neustálych výziev, úspechov a nezabudnuteľných zážitkov. Radi by

Nezáväzne nás kontaktujte pre viac informácií.

    Meno (povinné)

    Spoločnosť (povinné)

    Váš email (povinné)

    Váš telefón

    Vaša správa